Kiedy kaszlesz i się dusisz, powinieneś sięgnąć po czekoladę. Według angielskiego profesora czekolada jest bardziej skuteczna w przypadku kaszlu niż inne leki na kaszel. Może to zabrzmieć zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe, ale gorzka czekolada może być naprawdę dobra dla zdrowia.
Oczywiście nie należy przesadzać z ilością spożywanej czekolady. Jednak jeśli jesteś przeziębiony i masz duszący kaszel, zafunduj sobie kawałek czekolady. Kaszel trochę zelży.
Czekoladowe lekarstwo
Uznana ekspertka od kaszlu Alyn Morice, profesor na Uniwersytecie Hull, w artykule w angielskiej gazecie Daily Mail mówi, że lek na kaszel zawierający kakao działa lepiej niż inne lekarstwa.
Według profesor porównanie wykazało, że pacjenci przyjmujący lek na bazie czekolady odczuli wyraźną poprawę objawów po dwóch dniach. Było to szybsze niż stosowanie innych leków na kaszel.
Alyn Morice nie jest zaskoczona. Wcześniej badacze z Imperial College London odkryli, że teobromina – lek znajdujący się w kakao – jest bardziej skuteczny w tłumieniu kaszlu niż kodeina, która jest szeroko stosowanym składnikiem leków na kaszel.
Chroni gardło
Według Alyn Morice kojące działanie czekolady ma naturalną przyczynę. Czekolada tworzy błonę, która chroni zakończenia nerwowe w gardle, które wywołują potrzebę kaszlu.
Alyn Morice uważa, że zwykła czekolada będzie miała taki sam efekt jak lekarstwa z dodatkiem czekolady. Nie dotyczy to jednak gorącej czekolady. Picie gorącej czekolady nie będzie miało takiego samego efektu, ponieważ kakao nie ma wystarczająco długiego kontaktu z gardłem, aby utworzyć błonę ochronną.