Rukola jeszcze do niedawna nie cieszyła się w Polsce zbyt wielkim powodzeniem, dziś korzystamy z niej bardzo chętnie. Rukola często pojawia się na pizzy i na zapiekankach, jest też z powodzeniem dodawana do sałatek oraz koktajli z zielonych warzyw.
Rukola – zdrowy dodatek
Zdrowa dieta z takim dodatkiem ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie, co wiąże się m.in. z faktem, iż warzywo to jest doskonałym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin oraz składników mineralnych. Nie brak tu witaminy C oraz cynku, dzięki którym można lepiej zadbać o odporność organizmu, nie brak też żelaza, dzięki któremu można się skuteczniej chronić przed anemią.
Właściwości rukoli
W liściach rukoli można jednocześnie znaleźć sporo roślinnego białka, co dodatkowo zwiększa wartość odżywczą tego warzywa. Rosnące zainteresowanie takim dodatkiem cieszy, a powodów, dla których warto mu poświęcić więcej uwagi nie brakuje. Sięganie po przepisy na pyszne dania z takim dodatkiem z pewnością każdemu z nas wyjdzie na zdrowie, a im prędzej docenimy moc tego warzywa, tym lepiej dla nas.