Gotowanie dla malucha to dosyć duże wyzwanie. Dzieci często mają swoje ukochane dania, takie jak na przykład naleśniki z serem albo racuchy z jabłkami. Tymczasem rodzice chcą podawać bardziej urozmaicone menu, w którym obiady nie są tylko na słodko. W końcu w diecie ważne jest też mięso oraz warzywa. Dlatego pyszną i tak lubianą przez maluchów potrawą jest tradycyjna potrawka z kurczaka. Można przygotować ją na wiele sposobów, oczywiście zawsze w większej ilości, bo to danie idealne też dla ludzi dorosłych.
Pomysł na potrawkę z kurczaka
Kiedy przygotowuje się potrawkę z kurczaka dla dzieci, warto przemycić do niej jak najwięcej zdrowych warzyw, oraz pamiętać o ograniczeniu ostrych przypraw. Maluchy zwykle nie specjalnie lubią przyprawy takie jak na przykład curry, które często dodaje się właśnie do potrawki z kurczaka. A zatem jak przygotować klasyczną potrawkę z kurczaka z warzywami? Poniżej lista potrzebnych składników oraz przepis.
Przepis na potrawkę z kurczaka z warzywami
Składniki:
- pół kilograma piersi z kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
- trochę oleju lub masła
- jedna marchewka, jeden średni por, pół korzenia pietruszki, opcjonalnie kawałek selera
- jeden brokuł
- dwa ząbki czosnku
- sól oraz pieprz
- puszka śmietanki kremówki
- do podania ryż, ryż dziki, ulubiona kasza albo makaron
- zioła świeże lub suszone do smaku (tymianek, majeranek lub natka pietruszki).
Wykonanie
Na głębokiej patelni należy rozgrzać olej oraz masło, a następnie wrzucić na tłuszcz 2 ząbki czosnku, poczekać aż się delikatnie przyrumienią i puszczą zapach. Następnie bardzo drobno należy pokroić białą część pora, wrzucić ją na tłuszcz i poddusić. Marchewkę oraz pozostałe warzywa korzeniowe, czyli pietruszkę oraz kawałek selera, należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do podduszonego pora następnie należy dodać starte warzywa, wszystko razem wymieszać, posolić do smaku, podlać odrobiną wody i dusić. Warzywa trzeba w ten sposób dusić aż do miękkości. Na drugiej patelni na tłuszczu należy podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Kurczaka należy doprawić do smaku ulubionymi przyprawami oraz ziołami świeżymi i suszonymi. Kiedy kurczak jest już podsmażony, przykładamy go do duszącej się na drugiej patelni potrawki jarzynowej. Kurczak a wraz z warzywami należy dokładnie wymieszać, a następnie razem dusić aż do odparowania wody i soków z warzyw. W tym samym czasie w osobnym garnku należy ugotować brokuła, pamiętając o tym, by warzywo zachowały swoją chrupkość i jędrność. Na sam koniec do duszących się warzyw z kurczakiem należy wlać puszkę śmietany kremówki, a następnie poczekać aż sosik śmietanowy się zredukuje.
Podanie
Przygotowana w ten sposób potrawka z kurczaka wyśmienicie smakuje z różnymi odmianami ryżu, z kaszą jęczmienną albo jaglaną, albo po prostu z makaronem. Można zatem wybrać ulubiony dodatek dziecka, pamiętając o tym, że zawsze najzdrowsze są wszystkie ziarna jak najmniej oczyszczone (gruba kasza jęczmienna albo ryż są tutaj doskonałym przykładem). Porcję kaszy lub ryżu należy podać z potrawką z kurczaka i warzyw, a następnie udekorować za pomocą wcześniej ugotowanych cząsteczek brokułu. To bardzo lekkie i sycące zarazem danie, które ze względu na ryż pełnoziarnisty lub kaszę będzie przez długi czas dostarczać energii dla organizmu dziecka. Kurczak podany w ten sposób jest soczysty, chociaż pierś z kurczaka zwykle jest mięsem suchym. Pyszne śmietanowy sos dodaje całemu daniu kremowej konsystencji. Świeże zioła ta natomiast wspaniały aromat. Z pewnością każdy niejadek będzie pałaszował takie danie z przyjemnością.